Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Ayrıntılı Çocuk ve Ergen Terapisi Bilgilendirme Rehberi

Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Terapist Randevusu

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Çocuk ve Ergen Danışmanlığı nedir?

Çocuk ve ergen danışmanlığı, psikoterapi hizmetinin çocuk ve ergenler için özelleşmiş olan alt dalıdır. Mental sağlığı koruma ve yaşam kalitesini artırma hedeflerine ek olarak, büyüme ve gelişme evresindeki bireylerin, yaşadığı spesifik durumları da konu edinmektedir.

Uzman, çocukların ve ergenlerin karşılaştığı sorunlara duyarlı ve uzman bir yaklaşım sunar. Onları destekler ve yönlendirir. Ayrıca, çocuk ve ergenlerin yaşadıkları zorluklarla başa çıkma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Çocuk & Ergen Danışmanlığı
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Çocuk & Ergen Danışmanlığı ile Yanınızdayız

Çocuk ve Ergen Danışmanlığı için Bi'Şey Seans ile İletişime Geçebilirsiniz.
bt_bb_section_top_section_coverage_image
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Çocuk ve ergen danışmanlığı, psikoloğun bireyin duygusal sağlığına ve psikolojik iyilik haline odaklanan bir psikoterapi türüdür. Uzman, çocukların ve ergenlerin karşılaştığı sorunlara duyarlı ve profesyonel bir yaklaşım sunar. Aynı zamanda onları destekler ve bilgilendirir. Ayrıca, bireylerin yaşadığı zorluklarla başa çıkma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Burada amaç kişinin, aile içi iletişim problemleri, anti-sosyal davranışlar, depresyon, dikkat eksikliği, hiperaktivite, okul problemleri, öfke ve saldırganlık, sınav kaygısı, tuvalet problemi ve benzeri konulardaki olumsuz deneyimlerinin kökenini anlamak ve çözüme ulaştırmaktır.

Çocuk ve Ergen Danışmanlığında Hedef Nedir?

Terapinin amacını psikolog ve danışan ortak karar alarak belirler. Terapiye başvuran ailenin ve danışanın hedefleri süreç içerisinde değişime uğramaktadır. Bununla birlikte, sıklıkla karşılaştığımız başvuru sebepleri şunlardır;

  • Davranış ve tutum değişikliği sağlamak
  • Hayata yön verecek kararları kişiye en uygun şekilde almak
  • Duygusal Sağlığı Desteklemek
  • Sosyal Uyum ve İletişim Becerilerini Geliştirmek
  • Aile İçi İlişkileri Güçlendirmek
  • Akademik Performansı İyileştirmek
  • Özsaygı ve Güven Geliştirmek
  • Boşanmanın çocuk ve ergenler üzerindeki etkilerini azaltmak
  • Davranış bozuklukları ile başa çıkmak
  • Travma sonrası stresle baş etme becerileri kazandırmak
  • Geleceğe Güvenle Bakmak

Çocuk ve ergen danışmanlığı, bireyin yaşamındaki zorlu deneyimlerde profesyonel destek sağlama, sağlıklı bir gelişim sürecine katkıda bulunma amacı taşımaktadır. Ancak, her çocuğun karakter özellikleri ve yaşadığı deneyimler biriciktir, bu nedenle psikoterapi süreci kişiye özgüdür.

Uzmana Ne Zaman Başvurmalıyım?

Psikoloğa gitmek için çocukların herhangi bir sorun yaşamasını beklemek veya bir hastalık, davranış bozukluğu geliştirmesi gerektiğini düşünmek yanlıştır. Onların psikolojik sağlamlığını güçlendirmek istiyorsanız,  ihtiyaçlarını anlayamadığınızı düşünüyorsanız, iletişim kuramıyorsanız, boşanma süreci içerisindeyseniz ve süreci başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız, odaklanma problemleri gözlemliyorsanız, okula uyum gibi problemler/bozukluklar fark ediyorsanız psikoloğa gitmekte fayda vardır.

Çocuk ve Ergenler için Danışmanlık Hizmeti

Online ve Nişantaşı’nda yüz yüze olarak 2-18 yaş grubundaki bireyler için sağladığımız psikoterapi desteği ile bireyler kendi ihtiyaçları doğrultusunda uzman kadromuzdaki psikologlardan terapi alabilmektedir.

Çocuk ve Ergen Danışmanlığında Süreç Nasıldır?

Çocuk-ergen terapisinde, terapist çocuk ya da ergenin gelişim aşamalarına uygun bir dil ve bazı oyunlar kullanır. Çünkü çocuklarda dünyayı algılama şekli kişiden kişiye farklılık gösterir.

Uzman terapi sürecini planlarken çocuğun güncel problemleri, gelişim seviyesi ve varsa psikolojik rahatsızlıklar gibi durumları değerlendirir. Çocuğun veya ergenin, uzmanın yanında kendini güvende hissetmesi çok önemlidir. Çocuk, uzmana anlattığı konuların istisnai durumlar haricinde ailesine anlatılmayacağını bilmelidir. Böylece, duygularını rahat bir dille ifade eder ve ihtiyaç duyduğu yardıma hızlıca ulaşır.

İlk Seansta Neler Olur?  

İlk seansta uzman, aileden hem çocukla hem de aile ile ilgili detaylı bir öykü alır. Eğer uzman gerek duyarsa psikolojik testler uygulayabilir. Psikolog aldığı bilgiler ve çocuk ile yaptığı ilk görüşmeden itibaren kullanacağı psikoterapi yöntemini seçer. Ardından, hem aileyi hem de çocuğu süreç hakkında bilgilendirir.

Kimler Çocuk ve Ergenlere Terapi Yapabilir?  

2-18 yaş grubu ile psikoterapi gerçekleştirebilmek için gerekli olan koşullardan bir tanesi uzmanın Psikoloji Lisans eğitiminin tamamlamış olmasıdır. Bunun ardından, Klinik Psikoloji yüksek lisansında çocuk ve ergenler ile ilgili eğitim alan kişiler terapi verebilme yetkinliğine sahiptir. Uzmanlar lisans ve yüksek lisans eğitimlerine ek çocuk ve ergen psikoterapi eğitimleri de alabilirler. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, uzmanınızın Psikoloji lisansına sahip olmasıdır. 

Çocuk ve Ergen Terapisi Nasıl Yapılır?

Bu süreçte terapi seanslarının konularını danışanın ihtiyaçları belirler. Psikologlar birtakım sorular sorar ve seansa yön verir. Aynı zamanda, danışanın farkında olmadığı kısımlara değinerek konunun detaylarına inebilmek için danışana rehberlik eder. Öte yandan, çalıştığı ekole göre değişkenlik göstermekle birlikte danışana testler uygulayabilir ve çeşitli davranışçı teknikler ya da ödevler verebilir. Ek olarak, uzman küçük yaş gruplarında oyun terapisi ile çocuğun ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak için oyunların gücünü kullanabilir.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://www.biseyseans.com/wp-content/uploads/2021/10/floating_image_home_01-02.png
https://www.biseyseans.com/wp-content/uploads/2023/10/nisantasi-psikolog-ekibi.png
https://www.biseyseans.com/wp-content/uploads/2021/10/floating_image_home_01-01.png

Çocuk ve Ergen Danışmanlığı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Çocuk ve Ergen Psikoterapisi Ne Kadar Sürer?

Çocuk ve Ergen Psikoterapi süreci danışanın yaş grubuna, başvuru sebeplerine ve ihtiyaçlarına göre değişlenlik gösterir. Bazı başvuru sebepleri için 8-10 seans veya danışanın durumuna bağlı olarak 2-3 sene de sürebilir. 

Çocuğumun Terapiye İhtiyacının Olduğunu Nasıl Anlarım?

Terapiye ihtiyaç duymak için her zaman bir sorunla karşılaşmak gerekmemektedir. Çocuğunuzun yaşam standartlarını yükseltmek ve psikolojik sağlıklarını güçlendirmek için de çocuk ve ergen danışmanlığına başvurabilirsiniz.

Psikolog Çocuğuma İlaç Yazabilir Mi?

Psikologların ilaç yazma yetkinliği ve yeterliliği bulunmamaktadır. Gerekli durumlarda ilaç yazma yetkinliği bulunan kişiler tıp doktorluğu eğitimi almış Psikiyatristlerdir. 

En İyi Terapi Yöntemi Nedir?

En iyi terapi yöntemi sorusunun net bir cevabı yoktur. Çünkü, çocuğunuzun başvuru sebebine ve deneyimlerine göre uygun olan terapi ekolü değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak, aldığınız terapinin etkililiği için uzmanın eğitimlerinin bilimsel yöntemlere dayalı olması önem taşımaktadır. Değerlendirme seansı ile birlikte en uygun terapi ekolüne karar vermek mümkündür. 

https://www.biseyseans.com/wp-content/uploads/2021/09/floating_image_07.png
https://www.biseyseans.com/wp-content/uploads/2021/08/floating_image_05.png
Klinik Psikolog
Klinik Psikolog

Beyza Zeynep Yılmaz

Çocuk & Ergen Danışmanlığı

Çocuk ve Ergen Danışmanlığı Veren Psikologlar

Bi'Şey Seans Psikolojik Danışmanlık Merkezimizde Çocuk ve Ergen Çalışan Uzmanlarımız
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
Whatsapp Mesaj
Merhaba 👋

Bi'Şey Seans'a Hoş Geldiniz. 🙏